Wil jij een Rescue Alpaca een gouden thuis bieden? Zò gaan we samen verder.

Stap 1: Ontmoet de alpaca’s
Tijdens deze kennismaking bespreken we waarom je graag alpaca’s wil houden, en waarom specifiek rescue alpaca’s. Je maakt kennis met de dieren die  beschikbaar zijn om te verhuizen. Hierbij hanteren we altijd dat dieren in kudde verband geplaatst worden. Het overnemen van één enkele  rescue alpaca is alleen mogelijk wanneer er al twee of meer, gelijke sexe alpaca’s in je bezit zijn. Anders plaatsen we de dieren per drie.

Stap 2: Match? Dan mag je ze reserveren
Ben je verliefd geworden op de alpaca’s en zie je het helemaal zitten? Zien zij jou ook zitten? Dan mag je de alpaca’s van je keuze reserveren. Je ontvangt de plaatsingsovereenkomst en een factuur voor aanbetaling. Zodra de overeenkomst getekend is en de aanbetaling betaald, zijn de alpaca’s voor jou gereserveerd. Tot die tijd zijn ze nog beschikbaar voor anderen.

Stap 3: Stichting Alpaca Rescue bezoekt je thuis
We komen bij je thuis kijken naar weidegang, onderkomen en helpen je met tips en advies om je voorbereiding zo goed mogelijk te doen. We voorzien in een document waar basis kennis verzameld is voor het houden van alpaca’s. We adviseren scheerders, dierenartsen, voer, zodat je, wanneer de alpaca’s komen, weet wat je te wachten staat. Wij brengen geen bezoeken in het buitenland, met uitzondering van België.

Stap 4: Praktijk dagdeel bij de alpaca’s
Tijdens deze praktijk les leren we je, samen met andere nieuwe alpaca houders, tips en trics over lichamelijke verzorging van je alpaca’s. Zoals nagels knippen, halsteren, lopen met je alpaca’s, conditie metingen, kuif knippen, gereed maken voor scheren, dierenarts etc. Het is echt hands on. Je oefent alles bij je eigen alpaca’s. Per alpaca die je overneemt kan er 1 persoon gratis deelnemen aan de training. Elke persoon extra is €165,- per persoon. Kinderen betalen mee als een volwaardig persoon.

Stap 5: De alpaca’s komen bij je thuis
Stichting Alpaca Rescue Nederland brengt de alpaca’s bij je thuis. De datum wordt in overleg vastgesteld en we begeleiden je in de eerste stapjes met je nieuwe dieren. Voor het transport berekenen we een kilometer prijs van: €1,65 per kilometer.
Export van de dieren naar het buitenland, inclusief de benodigde papieren, testen en andere formaliteiten komen voor rekening van de nieuwe eigenaar. Tijd die Alpaca Rescue Nederland hieraan besteed wordt berekend à €48,50 per uur.

Stap 6: update
Stuur je ons af en toe nog eens een update? Voordat de alpaca’s hun gouden huis vonden bij jou, zijn ze een periode intensief behandeld en begeleid door de medewerkers en vrijwilligers van Stichting Alpaca Rescue Nederland. Voor hen is het ontzettend leuk om af en toe te horen hoe het met de dieren gaat. Deze updates worden soms vermeld op social media en de website van Alpaca Rescue Nederland.

Stap 7: vraagbaak en problemen
Wanneer er in de toekomst vragen rijzen of problemen zich voor doen staat Stichting Alpaca Rescue Nederland paraat om met kennis en kunde en een groot netwerk te helpen waar nodig. Schroom niet om contact te zoeken, samen weten we meer!

Enthausiast?
We ontvangen je eerste aanmelding graag per mail. Omdat we veel tijd van de dag met de alpaca’s bezig zijn, zijn we telefonisch niet altijd goed bereikbaar. alpacarescuenederland@gmail.com

Leefomstandigheden voor herplaatste alpaca’s in het kort

Alpaca’s zijn uitheemse dieren die speciale zorg behoeven. Er zijn een aantal basis voorwaarden waar wij naar kijken voordat alpaca’s uitgeplaats worden:

 • altijd 3 of meer alpaca’s van hetzelfde geslacht bij elkaar
 • wij plaatsen geen ruinen en merries bij elkaar. Veel ruinen hebben nog enorme dek drift
 • minimaal 500m2 grasland per alpaca, meer is beter
 • schaduw en minimaal een schuilstal
 • altijd toegang tot vers drinkwater
 • altijd voldoende droog hooi
 • 1x per jaar scheren (Huacaya alpaca’s)
 • voldoende alpaca brokken
 • extra vitamine en minerale supplementen
 • tijdig contact met dierenartsen bij vermoeden van ziekte of ongemak
 • zorg voor een financiële buffer voor bezoek van dierenarts, voorrijkosten etc.
 • voor een mooie volledige lijst verwijzen we graag naar de website van Alpaca Wereld en van Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren  

Wanneer deze basis voorwaarden niet op orde zijn zullen wij geen alpaca’s uitplaatsen.