Alpaca’s in onze opvang

zayd

Zayid

Zayid (2010) heeft een zwarte vacht en donkere ogen met veel wit eromheen. Een lama-achtige uiterlijk. Hij is waaks, dominant en nerveus, en laat zich niet makkelijk benaderen. In de zomer van 2020 kwam hij – samen met Zepp – bij ons, nadat ze negen jaar stressvol samenleefden. Langzaam krijgt hij meer vertrouwen en gaat hij ontspannen.

Zayid kun je adopteren. Zo draag je bij aan het welzijn van de alpaca’s die wij opvangen.

Zeno

Zeno (2019) heeft een lichtbruine, zachte vacht en grote bruine ogen. Hij kijkt je eerst aandachtig aan voor hij naar je toekomt, aan je snuffelt en zich laat aaien. Hij is onderzoekend en zachtaardig. Samen met Zeger kwam hij in het voorjaar van 2020 bij ons. Dat hij op zijn vorige adres goed is behandeld, merk je aan zijn levensvertrouwen en blijmoedigheid.

Zeno kun je adopteren. Zo draag je bij aan het welzijn van de alpaca’s die wij opvangen.

Zeger

Zeger (2019) heeft een donkerbruine vacht met helderwitte strepen boven zijn wenkbrauwen en onder zijn kin. Een avonturier; tikkeltje eigenwijs, dominant en hij loopt snel op je toe. Samen met Zeno kwam hij in het voorjaar van 2020 bij ons. Dat hij op zijn vorige adres goed is behandeld, merk je aan zijn vertrouwen en vrijmoedigheid.

Zeger kun je adopteren. Zo draag je bij aan het welzijn van de alpaca’s die wij opvangen.

olaf

Olaf

Olaf  (2017) is lichtbruin en fors gebouwd, met een grote kop, grote oren en grote ogen. Hij is soms wat onhandig, maar ook heel sociaal. Zijn neiging om plotseling te schoppen, neemt gelukkig af. Hij is in het voorjaar van 2020 bij ons gekomen. Dat hij op zijn vorige adres over het algemeen goed is behandeld, merk je aan zijn leergierigheid.

Olaf kun je adopteren. Zo draag je bij aan het welzijn van de alpaca’s die wij opvangen.

Zara

Zara (2011) heeft een zwarte vacht en een opmerkzame blik. In het voorjaar van 2020 kwam zij – samen met Zora – mager, uitgeput en schurftig bij ons aan. Met extra voeding, vitaminepreparaten, huidbehandelingen en aandacht is ze aangesterkt. Nu haar vertrouwen in mensen toeneemt, laat ze zich aanhalen. Ze is eigenzinnig en kan hard rennen.

Zara kun je adopteren. Zo draag je bij aan het welzijn van de alpaca’s die wij opvangen.

zora

Zora

Zora (2019) heeft een zwarte vacht en een alerte oogopslag. Vermoedelijk is ze een veulentje van Zara. In het voorjaar van 2020 kwam zij – samen met Zara – mager, uitgeput en schurftig bij ons aan. Angstig en agressief. Met extra voeding, vitaminen, huidbehandelingen en aandacht knapt ze op. Ze is niet aanhankelijk. Wel nieuwsgierig en levenslustig.

Zora kun je adopteren. Zo draag je bij aan het welzijn van de alpaca’s die wij opvangen.

zidane

Zidane

Zidane (2019) heeft een lichtbruine zachte vacht met lichte vlekken over zijn kop, hals, borst en poten. Hij is rank en heeft een sierlijke tred. Speels, leergierig en gevoelig wacht hij af en observeert. Hij is in het voorjaar van 2020 bij ons gekomen. Dat hij op zijn vorige adres goed is behandeld, merk je aan zijn haast stoïcijnse blijmoedigheid.

Zidane kun je adopteren. Zo draag je bij aan het welzijn van de alpaca’s die wij opvangen.

Zeus

Zeus (2010) heeft een lichtbruine vacht, grote, donkere ogen en een brede neus. Hij is rustig, onderzoekend. Neemt alles wat gebeurt haast peinzend in zich op. Hij is eind 2020 bij ons gekomen – samen met Zafier – nadat zij jaren in een situatie leefden waarin niet goed voor hen kon worden gezorgd. Langzaam gaat hij meer genieten.

Zeus kun je adopteren. Zo draag je bij aan het welzijn van de alpaca’s die wij opvangen.

Zafier

Zafier (2010) heeft een bruine vacht, witte kop en helderblauwe ogen, waarmee hij niet goed kan zien. Hij is onzeker en schrikt van alles wat nieuw en onverwachts is. Eind 2020 kwam hij bij ons aan – samen met Zeus – nadat zij jaren in een situatie leefden waarin niet goed voor hen kon worden gezorgd. Langzaam begint hij te ontspannen.

Zeus kun je adopteren. Zo draag je bij aan het welzijn van de alpaca’s die wij opvangen.

Yosha

Yosha (2020) heeft een witte vacht, een smal koppie met lichtgrijze ogen en wat vooruitstekende tandjes. Hij snuffelt graag aan je gezicht en haar. Hij houdt zijn koppie wat scheef, en wanneer hij loopt ‘slalomt’ hij een beetje. In het  voorjaar van 2021 kwam hij bij ons. Dat hij op zijn vorige adres goed is behandeld, merk je aan zijn aanhankelijkheid.

Yosha kun je adopteren. Zo draag je bij aan het welzijn van de alpaca’s die wij opvangen.

Yelmer

Yelmer (2020) heeft een donkerbruine zachte vacht, een donker berensnoetje en een geamuseerde oogopslag. Hij is aanhankelijk en vertrouwd met mensen, omdat hij deels is grootgebracht met de fles. Hij kwam in het voorjaar van 2021 bij ons. Dat hij op zijn vorige adres goed is behandeld, merk je aan de vrolijkheid  waarmee hij je benadert.

Yelmer kun je adopteren. Zo draag je bij aan het welzijn van de alpaca’s die wij opvangen.

Yentle

Yentle (2020) heeft een wit krullende vacht, een smal koppie en een wakkere blik. Ze is speels en springt met Zora en Dana door de wei. Ze observeert wat er in de dameskudde gebeurt, en let ook goed op de jongemannenkudde. In het voorjaar van 2021 kwam ze bij ons. Dat ze op haar vorige adres goed is behandeld, merk je aan haar uitgelaten vrolijkheid.

Yentle kun je adopteren. Zo draag je bij aan het welzijn van de alpaca’s die wij opvangen.

Max

Max (2017) heeft een donkerbruine vacht, staat hoog op de poten en kijkt je vorsend aan. Zijn vertrouwen in mensen is minimaal. Hij spuugt, steigert en valt je soms aan. Begin 2021 kwam hij bij ons, nadat hij op eerdere adressen onplezierige ervaringen heeft opgedaan. Ongetwijfeld leert hij dat het leven ook veilig, fijn en ontspannen kan zijn.

Max kun je adopteren. Zo draag je bij aan het welzijn van de alpaca’s die wij opvangen.

Yorwin

Yorwin (2019) is een rustige gecastreerde jonge man. Hij is afwachtend en voegt zich makkelijk in een nieuwe kudde. Yorwin is wegens financiële omstandigheden afgestaan en kent zijn hele leven liefde, goede verzorging en aandacht. Dit zie je helemaal terug in hoe open en vriendelijk hij zich opstelt. Op termijn gaan we op zoek naar een nieuw thuis voor Yorwin.

Yorwin kun je adopteren. Zo draag je bij aan het welzijn van de alpaca’s die wij opvangen.

Yasmin & Yulisa

Yasmin (2019) en Yulisa (2018). Yasmin is speels en ondeugend. Ze trekt graag een sprintje, speelt in de vijver en snuffelt aan alles wat zij tegen komt. Yulisa is gereserveerd. Ze kijkt eerst de kat uit de boom en observeert alles wat er om haar heen gebeurt. Yasmin en Yulisa zijn wegens financiële omstandigheden afgestaan en zeker Yulisa heeft het moeilijk gehad met de verhuizing. Het aanpassen aan het nieuwe ritme, ontmoeten van de andere alpaca’s en mensen en het gemis van haar eigenaresse kost haar moeite. Beide dames krijgen de tijd om te wennen en ontspannen. Op termijn gaan we op zoek naar een nieuw thuis voor ze.

Yasmin en Yulisa kun je adopteren. Zo draag je bij aan het welzijn van de alpaca’s die wij opvangen.

Yade

Yade (2012) is een nieuwsgierige dame. Ze komt graag aan je snuffelen en bekijkt je van alle kanten. Ze is speels, waaks en intelligent. Het liefst rent, springt en klimt ze, wat door knieschijfluxatie bemoeilijkt wordt. Ze kan haar knieën moeilijk belasten. Daar bovenop heeft ze schurft. Voorlopig staat ze in quarantaine met Yulia en Yora. We behandelen haar tegen schurft en werken aan algeheel herstel en aansterken. We onderzoeken wat de mogelijkheden zijn tot verbetering van de situatie van haar knieschijven.

Draag jij bij aan haar behandeling en herstel?

Yora

Yora is groot en beresterk. Ook zij is te mager en kampt met schurft. Ze is wat afwachtend en kijkt de kat uit de boom voordat ze je benaderd. Beweeg je plotseling dan springt ze weg.
Voorlopig staat Yora in Quarantaine met Yulia en Yade, totdat de actieve schurftmijt weg is. De eerste 6 tot 8 weken krijgt ze een intensieve behandeling gericht op het doden van de schurftmijten, larven en eitjes. Daarnaast het verwijderen van korsten en soepel houden van de huid. Het herstel traject wat volgt duurt zo’n 1,5 tot 2 jaar.

Help jij mee om Yora te genezen en te herstellen?

Yulia

Yulia is moe, sterk ondervoed en heeft veel plekken op haar lichaam die zijn aangetast door schurft, tot open geïnfecteerde wonden aan toe. Ook zijn er veel plekken met ‘olifantshuid’, oude schurftplekken. Ze jeukt en krabt de hele dag door. Voorlopig staat Yulia in Quarantaine met Yade en Yora, totdat de actieve schurftmijt weg is. De eerste 6 tot 8 weken krijgt ze een intensieve behandeling gericht op het doden van de schurftmijten, larven en eitjes. Daarnaast het verwijderen van korsten en soepel houden van de huid en algeheel aansterken en aankomen. Het herstel traject wat daarna volgt duurt zo’n 1,5 tot 2 jaar.

Help jij ons helpen?

(Land) Rover & Yowie

Rover en Yowie zijn al 11 jaar samen. In augustus 2021 is er plots een gedragsverandering bij Yowie. Van de ene op de andere dag wordt hij agressief, bang en gefrustreerd. Wat deze verandering teweeg brengt zal waarschijnlijk nooit duidelijk worden. Zijn gedrag wordt erger, hij zit achter de schapen aan, reageert zich af op Rover en springt op zijn eigenaar. Wanneer zij de weide betreden slaat hij alarm. Na castratie van Yowie is er geen verbetering in zijn gedrag.

Op aanraden van de fokker zijn de beide mannen nu in opvang. Rover tijdelijk, om tot rust te komen en nieuwe maatjes te vinden. Op termijn zal hij weer terug verhuizen. Yowie zal blijven zodat wij aan zijn gedrag en mogelijke trauma kunnen werken. Op termijn zoeken wij ook voor Yowie weer een nieuw thuis.

Rover en Yowie kun je adopteren. Zo draag je bij aan het welzijn van de alpaca’s die wij opvangen.

Onze dameskudde

alpha

Alpha

Alpha (2016) is grijswit met donkere vlekken. Met haar helderblauwe ogen staart ze je onderzoekend aan. Ze is rustig, heeft overwicht en loopt tijdens de  wandelingen graag voorop. Ze heeft dan stevige begeleiding nodig. Ze laat zich aaien en is een voorbeeld voor de anderen. Een echt alpha-dier. In april 2019 is haar veulentje Bonne geboren.

bonne

Bonne

Bonne (2019) is fier en fors, met een donkerbruine zachte vacht. Hoog op de poten. Ze is in onze kudde geboren, en heeft veel zelfvertrouwen. Ze is onderzoekend en ondeugend. Onverschrokken gaat ze op mensen en dieren af. Ze laat zich leiden en aaien, maar alleen als zij er zin in heeft. Ze kan hard rennen. Een geboren leider.

arenda

Arenda

Arenda (2017) is fijngebouwd en donkerbruin. Ze waakt over de kudde en is gespitst op vreemden en honden. Soms is ze wat gereserveerd. Maar nieuwsgierig als zij is, komt ze vast tóch even aan je snuffelen. Op onbekend terrein is ze zelfverzekerd. Ze geniet van nieuwe ervaringen. Voorzichtig en zachtjes eet ze brokjes uit je platte hand.

ada

Ada

Ada (2017) is fors en wit, met een rond koppie en een krulsnorretje. Op het erf komt zij je vaak als eerste begroeten. Op onbekend terrein is ze voorzichtiger, soms zelfs wat onhandig. Maar ze gaat graag ergens naartoe. Wanneer je haar brokjes geeft, duwt ze haar neus diep in je handpalm. In februari 2021 is haar veulentje Dana geboren.

amber

Amber

Amber (2018) is lichtbruin en beweeglijk. Ze was vier maanden toen ze als weesje bij ons kwam. Gelukkig was ze dol op de fles. Door Ada is zij als pleegkind opgenomen. Sindsdien stapt ze onverschrokken mee. Zorgzaam voor zwangere alpaca’s en veulentjes. Ze is nieuwsgierig, komt naar je toe en laat zich aaien. Worteltjes vindt zij verrukkelijk.

aafje

Aafje

Aafje (2017) is fors en wit. Staat hoog op de poten. Ze is gedeeltelijk met de fles opgegroeid. Van een mager scharminkel bloeide ze op tot één van de grootste alpaca’s van onze dameskudde. Haar bruine ogen staren dromerig in de verte. Maar haar bokkensprongen werken bij iedereen aanstekelijk. Bij de ruif wacht ze geduldig tot het haar beurt is.