Alpaca’s in onze opvang

Alpaca’s in opvang

Abel

Abel (onbekend) is afwachtende alpaca. Hij kijkt liever vanaf een afstandje de kat uit de boom. Nieuwe situaties vind hij spannend en nieuwe mensen ook. Precies na de eerste 7 dagen durft hij uit de hand te eten!

eros

Eros

Eros (oktober 2021) is een kleine stoere man. Zijn moeder had niet zoveel melk en dat maakt hem klein van stuk. Hij drinkt vol overgave 3 a 4 flessen op een dag en kijkt op tegen Fudge, die hij ziet als zijn grote broer. Overal waar Fudge gaat drenteld Eros achter hem aan. Samen steken zij hun neus in je handen, jaszak, voerkist en bij het schoonmaken van de stallen staan ze overal met hun neus bovenop. Eros woog net 19kg toen hij in januari 2022 bij ons kwam. Inmiddels groeit hij en neemt zijn gewicht langzaam toe.

Wordt jij adoptie ouder van Eros? Daarmee steun je niet alleen Eros maar alle rescue’s die de extra zorg en aandacht zo hard nodig hebben!

Sjaakie

Sjaakie (2012) heeft last van alle vier zijn voetjes. Alle vier zijn pootjes zijn zover doorgezakt dat hij op zijn enkels loopt. Hij is een lief en zachtaardig dier. Hij straalt een wijze rust uit. We zullen hem nooit meer zijn beweeglijkheid en mobiliteit terug kunnen geven, daarvoor kampt hij al te lang met zijn klachten. Op zijn enkels hebben zich eeltkussens gevormd van het lopen en op de knieën van zijn voorpoten ook omdat hij hierop steunt wanneer het teveel pijn doet om rechtop te staan.
Wat we Sjaakie willen bieden is een mooie tijd. Met rust, liefde, aandacht en lekkere hapjes. We monitoren zijn gedrag en bewegingen. Met speciaal voer, veel extra supplementen en op termijn wellicht pijnmedicatie hopen we hem nog een gevoel van leven te kunnen geven.

fudge

Fudge

Fudge (2021) is een stoere jongeman. Maar eigenlijk mist hij zijn moeder. Zij kon helaas niet de  volle 6 a 8 maanden voro hem zorgen. De tijd die een alpaca minimaal bij de moeder blijft. In de dames kudde wordt hij ontvangen en omringd door bezorgde ‘moeders’. Hij geniet van de fles en ontdekt op zijn eigen tempo de wonderen wereld van onze Rescue.

Xantos

Xantos (2019) is een leuke zwarte man met witte en bruine stippen. Zijn stipjes groeien sneller dan zijn zwarte wol. Xantos heeft wat last van ‘schoppen’.  Hij is verde lief en geduldig en leert snel. Hij laat zich inmiddels goed vasthouden, aanlijnen en eet vrolijk uit de hand. Wanneer hij eten krijgt maakt hij allemaal geluidjes waarmee hij duidelijk laat merken of het hem bevalt of dat het niet zijn favoriete hapje is.

Yoke

Yoke (2005) is een merrie die ooit is geïmporteerd uit Australië. Ze heeft altijd dienst gedaan als fokmerrie. Ze is schichtig en schrikkerig, niet gewend aan een lieve zachte benadering. Het zicht in beide ogen is aangetast door chronisch ontstoken ogen. We hopen dat Yoke zich op termijn zal gaan ontspannen en dat ze leert dat mensen andere dingen doen dan laten dekken en vangen. Yoke heeft extra medicatie en voeding nodig om er bovenop te komen.

Yuno

Yuno (2012) is een prachtige merrie die dienst heeft gedaan als fokmerrie. Ze lijdt aan Engelse ziekte’ of Rachitis. Ze heeft moeite met lopen, opstaan en houd haar spieren moeilijk onder controle. Het lijkt bijna op een neurologische afwijking. Het sneue is dat ze waarschijnlijk weer drachtig is.
Met extra mineraalrijk eten, juiste vitamine supplementen, oefening en milde belasting kan het zijn dat ze haar spieren beter zal gaan gebruiken. We hopen haar voldoende aan te laten sterken zodat ze de dracht kan volbrengen. Daarna zal ze nooit meer gedekt worden.
Yuno heeft extra medicatie nodig.

yolli

Yolli

Yolli (Jolli) ( voorjaar 2021?) is een klein, timide en onderdanig alpaca meisje. Ze heeft een enorme groeiachterstand. Qua grootte en gewicht lijkt ze op een veulentje van zo’n 4 maanden. Ondanks de inspanningen van haar vorige eigenaar knapte ze niet op. Ze lag niet goed in de kudde en vond geen aansluiting, geborgenheid. Wij hopen Yolli op weg te kunnen helpen. Ze krijgt op haar behoeften afgepast eten, we laten haar kennis maken met de rustige, niet dominante dames en de veulentjes die er nu in de kudde zijn. ook zullen we, zodra ze wat is aangesterkt, oefeningen doen om haar zelfvertrouwen te verbeteren zodat ze zich goed staande kan gaan houden in een kudde.

Yentle

Yentle (2020) heeft een wit krullende vacht, een smal koppie en een wakkere blik. Ze is speels en springt met Zora en Dana door de wei. Ze observeert wat er in de dameskudde gebeurt, en let ook goed op de jongemannenkudde. In het voorjaar van 2021 kwam ze bij ons. Dat ze op haar vorige adres goed is behandeld, merk je aan haar uitgelaten vrolijkheid.

Yentle kun je adopteren. Zo draag je bij aan het welzijn van de alpaca’s die wij opvangen.

Yasmin & Yulisa

Yasmin (2019) en Yulisa (2018). Yasmin is speels en ondeugend. Ze trekt graag een sprintje, speelt in de vijver en snuffelt aan alles wat zij tegen komt. Yulisa is gereserveerd. Ze kijkt eerst de kat uit de boom en observeert alles wat er om haar heen gebeurt. Yasmin en Yulisa zijn wegens financiële omstandigheden afgestaan en zeker Yulisa heeft het moeilijk gehad met de verhuizing. Het aanpassen aan het nieuwe ritme, ontmoeten van de andere alpaca’s en mensen en het gemis van haar eigenaresse kost haar moeite. Beide dames krijgen de tijd om te wennen en ontspannen. Op termijn gaan we op zoek naar een nieuw thuis voor ze.

Yasmin en Yulisa kun je adopteren. Zo draag je bij aan het welzijn van de alpaca’s die wij opvangen.

Rover & Yowie

Rover en Yowie waren 11 jaar samen. In augustus 2021 is er plots een gedragsverandering bij Yowie. Van de ene op de andere dag wordt hij agressief, bang en gefrustreerd. Wat deze verandering teweeg brengt zal waarschijnlijk nooit duidelijk worden. Zijn gedrag wordt erger, hij zit achter de schapen aan, reageert zich af op Rover en springt op zijn eigenaar. Wanneer zij de weide betreden slaat hij alarm. Na castratie van Yowie is er geen verbetering in zijn gedrag.

Op aanraden van de fokker zijn de beide mannen nu in opvang. In eerste instantie zou Rover tijdelijk bij ons zijn om samen met maatjes terug te keren naar zijn eigenaren. Uiteindelijk is besloten beide mannen in de opvang te laten zodat ze ruim de tijd krijgen tot rust te komen. Wanneer ze zover zijn gaan we voor elk, apart van elkaar op zoek naar een nieuw thuis.

Rover en Yowie kun je adopteren. Zo draag je bij aan het welzijn van de alpaca’s die wij opvangen.

Yade

Yade (2012) is een nieuwsgierige dame. Ze komt graag aan je snuffelen en bekijkt je van alle kanten. Ze is speels, waaks en intelligent. Het liefst rent, springt en klimt ze, wat door knieschijfluxatie bemoeilijkt wordt. Ze kan haar knieën moeilijk belasten. Daar bovenop heeft ze schurft. Voorlopig staat ze in quarantaine met Yulia en Yora. We behandelen haar tegen schurft en werken aan algeheel herstel en aansterken. We onderzoeken wat de mogelijkheden zijn tot verbetering van de situatie van haar knieschijven.

Draag jij bij aan haar behandeling en herstel?

Yora

Yora is groot en beresterk. Ook zij is te mager en kampt met schurft. Ze is wat afwachtend en kijkt de kat uit de boom voordat ze je benaderd. Beweeg je plotseling dan springt ze weg.
Voorlopig staat Yora in Quarantaine met Yulia en Yade, totdat de actieve schurftmijt weg is. De eerste 6 tot 8 weken krijgt ze een intensieve behandeling gericht op het doden van de schurftmijten, larven en eitjes. Daarnaast het verwijderen van korsten en soepel houden van de huid. Het herstel traject wat volgt duurt zo’n 1,5 tot 2 jaar.

Help jij mee om Yora te genezen en te herstellen?

Yulia

Yulia is moe, sterk ondervoed en heeft veel plekken op haar lichaam die zijn aangetast door schurft, tot open geïnfecteerde wonden aan toe. Ook zijn er veel plekken met ‘olifantshuid’, oude schurftplekken. Ze jeukt en krabt de hele dag door. Voorlopig staat Yulia in Quarantaine met Yade en Yora, totdat de actieve schurftmijt weg is. De eerste 6 tot 8 weken krijgt ze een intensieve behandeling gericht op het doden van de schurftmijten, larven en eitjes. Daarnaast het verwijderen van korsten en soepel houden van de huid en algeheel aansterken en aankomen. Het herstel traject wat daarna volgt duurt zo’n 1,5 tot 2 jaar.

Help jij ons helpen?

Zeus

Zeus (2010) heeft een lichtbruine vacht, grote, donkere ogen en een brede neus. Hij is rustig, onderzoekend. Neemt alles wat gebeurt haast peinzend in zich op. Hij is eind 2020 bij ons gekomen – samen met Zafier – nadat zij jaren in een situatie leefden waarin niet goed voor hen kon worden gezorgd. Langzaam gaat hij meer genieten.

Zeus kun je adopteren. Zo draag je bij aan het welzijn van de alpaca’s die wij opvangen.

Zafier

Zafier (2010) heeft een bruine vacht, witte kop en helderblauwe ogen, waarmee hij niet goed kan zien. Hij is onzeker en schrikt van alles wat nieuw en onverwachts is. Eind 2020 kwam hij bij ons aan – samen met Zeus – nadat zij jaren in een situatie leefden waarin niet goed voor hen kon worden gezorgd. Langzaam begint hij te ontspannen.

Zeus kun je adopteren. Zo draag je bij aan het welzijn van de alpaca’s die wij opvangen.

Max

Max (2017) heeft een donkerbruine vacht, staat hoog op de poten en kijkt je vorsend aan. Zijn vertrouwen in mensen is minimaal. Hij spuugt, steigert en valt je soms aan. Begin 2021 kwam hij bij ons, nadat hij op eerdere adressen onplezierige ervaringen heeft opgedaan. Ongetwijfeld leert hij dat het leven ook veilig, fijn en ontspannen kan zijn.

Max kun je adopteren. Zo draag je bij aan het welzijn van de alpaca’s die wij opvangen.

Zara

Zara (2011) heeft een zwarte vacht en een opmerkzame blik. In het voorjaar van 2020 kwam zij – samen met Zora – mager, uitgeput en schurftig bij ons aan. Met extra voeding, vitaminepreparaten, huidbehandelingen en aandacht is ze aangesterkt. Nu haar vertrouwen in mensen toeneemt, laat ze zich aanhalen. Ze is eigenzinnig en kan hard rennen.

Zara kun je adopteren. Zo draag je bij aan het welzijn van de alpaca’s die wij opvangen.

zora

Zora

Zora (2019) heeft een zwarte vacht en een alerte oogopslag. Vermoedelijk is ze een veulentje van Zara. In het voorjaar van 2020 kwam zij – samen met Zara – mager, uitgeput en schurftig bij ons aan. Angstig en agressief. Met extra voeding, vitaminen, huidbehandelingen en aandacht knapt ze op. Ze is niet aanhankelijk. Wel nieuwsgierig en levenslustig.

Zora kun je adopteren. Zo draag je bij aan het welzijn van de alpaca’s die wij opvangen.

walter

Walter

Walter is het zoontje van Nala. Het afspenen was te vroeg. Constant zocht hij zijn moeder. Liep piepend door de weide en zonderde zich af van de kudde. Na hereniging met zijn moeder is hij rustig en verschuilt zich tevreden achter haar grote lichaam.

Af en toe schiet hij naar voren om aan je te snuffelen om vervolgens snel weer weg te springen.

Zayid

Zayid (2010) heeft een zwarte vacht en donkere ogen met veel wit eromheen. Een lama-achtige uiterlijk. Hij is waaks, dominant en nerveus, en laat zich niet makkelijk benaderen. In de zomer van 2020 kwam hij – samen met Zepp – bij ons, nadat ze negen jaar stressvol samenleefden. Langzaam krijgt hij meer vertrouwen en gaat hij ontspannen.

Zayid kun je adopteren. Zo draag je bij aan het welzijn van de alpaca’s die wij opvangen.

nala

Nala

Nala is een rustige merrie die na het afspenen van haar veulentje haar draai niet meer kon vinden. Ze liep hem constant te zoeken. Na hereniging met haar kleine Walter is ze rustig en pakt ze het voeden weer op. We gunnen haar de tijd om nog bij elkaar te zijn tot Walter geslachtsrijp wordt. Ook na het afspenen zal Nala bij ons blijven wonen. Ze moet nog leren vertrouwen maar kijkt je open en onbevangen aan.

olaf

Olaf

Olaf  (2017) is lichtbruin en fors gebouwd, met een grote kop, grote oren en grote ogen. Hij is soms wat onhandig, maar ook heel sociaal. Zijn neiging om plotseling te schoppen, neemt gelukkig af. Hij is in het voorjaar van 2020 bij ons gekomen. Dat hij op zijn vorige adres over het algemeen goed is behandeld, merk je aan zijn leergierigheid.

Olaf kun je adopteren. Zo draag je bij aan het welzijn van de alpaca’s die wij opvangen.

Onze dameskudde

alpha

Alpha

Alpha (2016) is grijswit met donkere vlekken. Met haar helderblauwe ogen staart ze je onderzoekend aan. Ze is rustig, heeft overwicht en loopt tijdens de  wandelingen graag voorop. Ze heeft dan stevige begeleiding nodig. Ze laat zich aaien en is een voorbeeld voor de anderen. Een echt alpha-dier. In april 2019 is haar veulentje Bonne geboren.

bonne

Bonne

Bonne (2019) is fier en fors, met een donkerbruine zachte vacht. Hoog op de poten. Ze is in onze kudde geboren, en heeft veel zelfvertrouwen. Ze is onderzoekend en ondeugend. Onverschrokken gaat ze op mensen en dieren af. Ze laat zich leiden en aaien, maar alleen als zij er zin in heeft. Ze kan hard rennen. Een geboren leider.

arenda

Arenda

Arenda (2017) is fijngebouwd en donkerbruin. Ze waakt over de kudde en is gespitst op vreemden en honden. Soms is ze wat gereserveerd. Maar nieuwsgierig als zij is, komt ze vast tóch even aan je snuffelen. Op onbekend terrein is ze zelfverzekerd. Ze geniet van nieuwe ervaringen. Voorzichtig en zachtjes eet ze brokjes uit je platte hand.

ada

Ada

Ada (2017) is fors en wit, met een rond koppie en een krulsnorretje. Op het erf komt zij je vaak als eerste begroeten. Op onbekend terrein is ze voorzichtiger, soms zelfs wat onhandig. Maar ze gaat graag ergens naartoe. Wanneer je haar brokjes geeft, duwt ze haar neus diep in je handpalm. In februari 2021 is haar veulentje Dana geboren.

amber

Amber

Amber (2018) is lichtbruin en beweeglijk. Ze was vier maanden toen ze als weesje bij ons kwam. Gelukkig was ze dol op de fles. Door Ada is zij als pleegkind opgenomen. Sindsdien stapt ze onverschrokken mee. Zorgzaam voor zwangere alpaca’s en veulentjes. Ze is nieuwsgierig, komt naar je toe en laat zich aaien. Worteltjes vindt zij verrukkelijk.

aafje

Aafje

Aafje (2017) is fors en wit. Staat hoog op de poten. Ze is gedeeltelijk met de fles opgegroeid. Van een mager scharminkel bloeide ze op tot één van de grootste alpaca’s van onze dameskudde. Haar bruine ogen staren dromerig in de verte. Maar haar bokkensprongen werken bij iedereen aanstekelijk. Bij de ruif wacht ze geduldig tot het haar beurt is.